Bučna župa

23.03.2016 Tim Kolar-Erat

Potrebujemo:

1kg bučnega mesa
2 kg krompirja
1 čebula
Malo olja
3,5 l vode ali jušne osnove
Nekaj žlic kisle smetane
½ žličke muškatnega oreščka
Žlička timijana
3 žličke majarona
Sesekljan peteršilj (na koncu)
4 sesekljana zrna česna
11/2 žl

 Postopek priprave: 

Bučo olupimo, po potrebi odstranimo semena in jo narežemo na kocke. (zelo mladih bučk ni treba lupiti) Krompir olupimo in ga prav tako narežemo na kocke. Prilijemo vodo ali jušno osnovo in pristavimo. Sesekljano čebulo prepražimo na olju, a zarumeni, nato jo dodamo juhi in kuhamo približno 30 minut. Dodamo začimbe: sol, poper, timijan, majaron in muškatni orešček. Nato juho pretlačimo ali zmešamo s paličnim mešalnikom. Čisto na koncu dodamo še kislo smetano. Da se ne sesiri, odvzamemo nekaj žlic juhe, jo malo ohladimo, v njej razmešamo smetano in mešanico zlijemo v juho. Pred serviranjem juho okrasimo s kapljicami bučnega olja, bučnimi semeni, peteršiljem ali »povojčkom«. Lahko dodamo tudi kocke opečenega kruha.




Turistična agencija Kareta - logotip